Sådan parkerer du din lejebil i udlandet

Tyrkiet, Spanien og Grækenland var sidste sommer de tre mest populære afgange fra Københavns Lufthavn. Se her, hvordan du forholder dig til parkeringsforholdene, når du lejer bil på de tre populære feriedestinationer.

Lejer du bil på ferien, kan du nemt støde på forhindringer, når du skal finde en ledig parkeringsplads og samtidig holde styr på parkeringsreglerne. Læs med her og få nyttig viden om nogle af parkeringsforholdene på danskernes foretrukne charterdestinationer. Det kan spare dig for værdifuld tid og ærgerlige parkeringsbøder.

1. Tyrkiet

Tyrkiet.jpg

Når du stiller udlejningsbilen i Tyrkiet, er det værd at være opmærksom på parkeringsreglerne for at undgå bøder, eller at myndighederne bugserer bilen væk. I storbyerne er trafikken hektisk, og det kan være svært at finde parkering. Du kan med fordel vælge at sætte bilen uden for byen og i stedet benytte dig af de tyrkiske Dolmus, der fungerer som deletaxier og opererer på ruter mellem større byer og turistattraktioner.

Uanset, hvor du parkerer bilen skal du være opmærksom på, at der som regel ikke er parkometre i Tyrkiet bortset fra nogle steder i større byer. I stedet betaler du til en parkeringsansvarlig. Ellers handler det om at bruge sin fornuft og ikke parkere bilen på steder, hvor den er i vejen for andre trafikanter.

2. Spanien

Spanien.jpg

Det er altid forvirrende at finde en parkeringsplads i ukendte omgivelser. I Spanien bliver det ikke lettere af de lidt specielle regler, der gælder nogle steder. På ensrettede veje må du på ulige dage parkere i den side, hvor husnumrene er ulige, og omvendt må du på lige dage parkere i den side, hvor husnumrene er lige. Skiltning viser, hvis andre regler er gældende. Parkeringszoner med blå skilte betyder, at du som udgangspunkt kun må parkere to timer i det tidsrum, der står anført på skiltningen.

Nogle steder vil du også kunne opleve, at parkering i den ene side af vejen kun er lovligt den første eller sidste halvdel af måneden. Også dette vil være anført på skilte, der angiver, hvilken halvdel af måneden, der er tale om. Støder du på skilte med et stort ”E” med en diagonal streg igennem, betyder det, at parkering er forbudt.

I mange byer må du kun parkere på blå afmærkede p-pladser mod betaling, og som regel vil der være parkeringsautomater til rådighed. Kører du bil i Madrid skal du være opmærksom på at store dele af centrum er lukket for kørsel.

3. Grækenland

Grkenland2.jpg

I Grækenland betyder gule kantsten parkering forbudt, mens de blå betyder, at du kan parkere mod betaling. Ved hvide kantsten kan du frit parkere, men kig altid efter skiltningen, da specielle regler eller tider, kan være gældende. Parkerer du bilen ulovligt risikerer du, at myndighederne bugserer bilen væk eller klipper nummerpladerne af. Tænk dig om, inden du efterlader bilen og undgå at parkere alt for tæt på brandhaner, vejkryds eller busstoppesteder, hvis du vil være på den sikre side.

Du vil nogle steder skulle benytte et parkometer for at betale for parkeringen, mens det andre steder kun vil være muligt at betale hos en parkeringsansvarlig.

Planlægger du en tur til Athen, skal du måske også overveje en ekstra gang, om det er værd at tage bilen med ind i byen. Parkeringspladser er svære at finde på de centrale steder og det kan hurtigt sluge for meget af din dyrebare ferietid at skulle lede efter en plads.

*Der tages forbehold for nye eller ændrede regler samt andre lokale forhold. Hvis du er i tvivl om reglerne for parkering eller kørsel generelt, kan du prøve at forhøre dig hos dit lokale biludlejningsselskab eller på dit hotel. Det er dit eget ansvar at holde dig opdateret om de gældende regler.

Du kan læse mere om parkering i Københavns lufthavn og bestille en parkeringsplads her.